x

ÖZEL DÖNÜŞÜM ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ ÇALIŞMA İLKELERİ

 

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri eğitim ve öğretimin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu amaçla; Anaokulumuzda kurum psikoloğumuz tarafından haftada bir gün olmak üzere psikolojik danışma ve rehberlik çalışmaları yürütülmektedir.

Sosyal becerilerin yanı sıra, benlik ve kişiliğin olumlu gelişiminin desteklenmesinde, hem psiko-sosyal hem duygusal ve hem de bilişsel gelişimin izlenmesi önemli rol oynar.

 Çocuğun gelecekteki yaşantısında sağlam adımlar atması adına, onu küçük yaşta bilişsel, duygusal, sosyal açıdan tanımak, motor becerilerinin gelişimini takip etmek, bütüncül gelişimi açısından oldukça önemlidir.

              Okul Öncesine özel, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmeti ile çocuklarımız, erken yaşta yakından takip edilmelidir. Böylece çocuğun güçlü yönlerinin yanında geliştirilmesi gereken alanlar da fark edilerek,  doğru yönlendirme yoluyla çocuklarda daha iyi gelişim sağlanabilir.

            Oryantasyon çalışmaları, rehberlik programının diğer önemli adımlarından biridir. Okula ilk kez başlayan çocukların bazılarında bu süreç oldukça kaygılı ve zor geçebilir. Oryantasyon süreci ile öğrencilerde okula uyum, sağlıklı ve verimli bir biçimde bu yeni ortama alışma ve gerek arkadaşları gerekse öğretmenleriyle güvenli bağ kurma gerçekleşir. Oryantasyon sürecinde her öğrenci özel olarak takip edilmektedir. Bu süreçte veli-idare işbirliği okulumuzun temel ilkeleri arasında yer alır. Çünkü sağlıklı bir veli-idare işbirliği çocuğun okula adaptasyonu yanında tüm öğrenim hayatını da etkileyecek önemli bir etmendir. Veliler ile yapılan bireysel görüşmelerle, velilerin de bu süreçte doğru yönlendirilmesi sağlanmaktadır.

 Çocukların gelişim sürecinde çevrelerine yeterli uyumu gösterebilmesi için sosyal beceri eğitimi çok fazla önem taşır. Bu nedenle okul etkinliklerinde “Sosyal Beceri Eğitimi” programı doğrultusunda çalışmalar yürütülmektedir. İhtiyaca uygun grup etkinlikleri, faaliyet ve oyunlar planlanıp sınıf içerisinde uygulanmaktadır. Bu etkinliklerde aynı zamanda çocukların bilişsel gelişim alanlarının güçlendirilmesi hedeflenmekte ve dikkat ve konsantrasyon geliştirici etkinliklere de ağırlık verilmektedir.

AMAÇLARIMIZ

  • Öğrencilerimizi yakından tanımak ve onların da kendilerini tanımalarına yardımcı olmak amacıyla “birey tanıma” çalışmaları yapmak.
  • Öğrencilerimizin özgün bireyler olduğu bilinciyle, her birinin farklı gelişim alanlarını destekleyici rehberlik faaliyetlerinde bulunmak,
  • Öğrencilerimize kendini tanıma, yönetme,  istek ve ihtiyaçlarını fark etme becerisini kazandırmak.
  • Doğru iletişim ve davranış geliştirme, okula, arkadaşlarına uyum sağlama, sorun çözebilme, yaratıcı ve eleştirel düşünebilme becerilerinin gelişmesinde yol gösterici olmak,
  • Veli-idare- öğrenci-öğretmen işbirliği ve uyumunu sağlamak, ihtiyaç duydukları alanlarda onlara yönelik yönlendirici rehberlik faaliyetlerinde bulunmak.

 

Bütün bu amaçlar doğrultusunda Psikolojik Danışma ve Rehberlik servisimiz:

  • Gerek bireysel gerekse grup oyunları yoluyla öğrencileri izleme – tanıma-görüşme faaliyetleri,
  • Bireysel görüşmeler ve veli eğitim seminerleri yoluyla velilerle iletişim ve destekleme,
  • Öğrenci tanıma ve değerlendirme çalışmaları çerçevesinde, “ Bağımsız Testler” kullanılarak öğrencilerin bütüncül gelişimleri hakkında veri toplama, analiz etme ve geribildirimde bulunma,
  • Belli aralıklarla ailelerle planlı görüşmeler yapma,
  • Belli aralıklarla ailelere yönelik eğitim seminerleri düzenleme,
  • Öğretmenlerle görüşme yoluyla sorun tespiti ve çözümü,

 

 Faaliyetleri yürütmektedir.