Ölçme ve Değerlendirme
Öğretimin ve öğrenmenin vazgeçilmez bir parçası olan ölçme-değerlendirmedeki temel amaç, öğrenme sürecine dair geri bildirimde bulunmaktır. Öğrencilerin öğrenme süresinde ne bildiğini, ne anladığını, ne yapabildiğini ve ne hissettiğini anlamayı sağlayan stratejiler ve araçlarla öğretmen, çocuğun ilgi alanlarını saptamaya, nasıl düşündüğünü anlamaya ve öğrenme deneyimini geliştirmeye çalışır. Öğrencinin gelişimine dair topladığı kanıtları çocukla, ailelerle ve meslektaşlarıyla paylaşır.
Küçük çocukların gösterdiği gelişim ve öğrenmenin değerlendirilmesi, planlama sürecinin önemli bir parçasıdır. Bize devamlı gelişim, öğrenme ve öğretimle ilgili bilgi verir. Çocuklar farklı durumlarda gözlenir ve çeşitli değerlendirme stratejileri uygulanır. Öğretmen:
amacıyla gözler.
Öğretmen gözlem yaparken çocuğun söylediklerini dikkate alır. Çocuklar arasında, özellikle tiyatral oyunlarda kullanılan diyalogları dikkatle dinleyerek çocukların sahip olduğu ilgi alanları, bilgi temeli, katılım düzeyi ve sosyal beceriler hakkında bilgi edinir. Çocuğun iç dünyasını daha yakından tanımak, grup içerisindeki etkileşimi analiz etmek, çocukların güçlü olduğu ve zorluk çektiği noktaları bulmak, sınıf içi etkinliklerin etkisini yorumlayabilmek adına, öğretmen bu gözlemlerini çocuklarla, meslektaşlarıyla ve gerektiğinde ailelerle paylaşır.